Strona Główna Aktualności Nowości Kontakt Szukaj Praca Serwis28/04/2025  
 Katalog
Agregaty grzewczo chłodzące
Aparatura szklana QFV
Aktywność wody
Aparat rozcieńczeń
Autoklawy
Autosampler
Badanie tabletek
Biurety cyfrowe
Bomby ciśnieniowe
Czas żelowania
Chillery laboratoryjne
Chłodziarki przenośne
Chromatografia cieczowa
Chromatografia preparatywna
Cieplarki
Cieplarki CO2
Destylacja z parą wodną
Detektory
Dispenser automatyczny
Dylatometr
Ekstraktory firmy Buchi
Elektrody firmy SCHOTT
FT-NIR
Gęstościomierze
Grzejniki podczerwieni
Homogenizatory
Homogenizatory ultradzwiekowe
HPLC
Hydroliza tłuszczu
Inkubatory
Inkubatory CO2
Kalorymetry
Kjeldahl
Kolektor frakcji
Kolorymetry
Komory klimatyczne
Komory laminarne
Komparatory koloru
Koncentratory próżniowe
Konduktometry
Kontrolery próżni
Kriostaty laboratoryjne
Kruszarki
Lepkościomierz Hoepplera
Lepkość dynamiczna
Lepkość kinematyczna
Liczniki kolonii bakterii
Liofilizatory
Łaźnie wodne i olejowe
Ława grzewcza
Maszyny wytrzymałościowe
Meble laboratoryjne
Metoda Karl-Fischer
Miareczkowanie
Mieszadła magnetyczne
Młyny
Myjnie ultradzwiękowe
Napięcie powierzchniowe
NIR
Osmometry
Penetrometry
Palniki
pH-metry firmy Schott
Piece do mineralizacji
Piece wysokotemperat.
Piece szklane
Pojemniki Dewara
Polarymetry
Pompy próżniowe
Płyty grzejne
Prasy laboratoryjne
Próbniki powietrza
Przechowywanie w LN2
Reaktory ciśnieniowe
Refraktometry
Reometry
Sacharymetry
Sepacore
Skręcalność sprężyn
Skruber
Soxhlet
Spektroskopia NIR
Spektrofotometry UV-Vis
Sterylizatory
Stomachery
Suszarki próżniowe
Suszarki
Suszarki rozpyłowe
System odparowania
System reakcji
System zatężenia
System uzdatniania wody
Szafy chłodnicze
Temperatura filmu
Temperatura kroplenia
Temperatura topnienia
Termocyklery
Termomikser
Termostaty laboratoryjne
Titratory
Tlenomierze
Vicat-HDT
Wagi laboratoryjne
Wagosuszarki
Wirówki
Wiskozymetr kapilarny
Wyciągi laboratoryjne
Wyparki rotacyjne
Wytrząsarki
Zamrażarki niskotemperaturowe
Zestaw do mineralizacji
Zmywarki laboratoryjne
  Ekstraktory
Ekstrakcja tłuszczu i innych związków
Kliknij tutaj, pytaj nas o więcej informacji np. o ofertę

SZYBKI EKSTRAKTOR CIŚNIENIOWY E-916, E-914
  Brochure SpeedExtractor E-916, E-914 (pdf, 953,23Kb)

Szwajcarska firma Buchi pionier w zakresie aparatury laboratoryjnej oferuje szybki ekstraktor ciśnieniowy, niespotykany dotąd ekstraktor typ E-916 i E-914 do ekstrakcji równoległej, pozwalający wyekstrahować w tym samym czasie sześć prób - w 20 minut. Aparat łączy cechy wysokiej wydajności i ekologiczności. Ekstraktor jest w pełni zautomatyzowany, po wciśnięciu przycisku Start poszczególne kroki ekstrakcji odbywają się pod kontrolą programu sterującego.

Zalety aparatu do szybkiej ekstrakcji ciśnieniowej
  • niespotykana szybkość ekstrakcji:6 próbek w 20 minut, 96 próbek w ciągu dnia pracy
  • niski koszt analiz: 5..200 ml rozpuszczalnika na próbkę
  • wysoki poziom automatyzacji redukujący pracę laboranta i gwarantujący wysoki poziom bezpieczeństwa
  • zintegrowany proces przemywania eliminujący uciążliwe mycie
  • unikalna wielozadaniowość aparatu w relacji do objętości ( próbki o objętości 10…200 ml, objętość odbieralników 60, 220, 240 ml ) i różnorodności analizowanych próbek i parametrów ekstrakcji ( 50…200 st. C, 50 …150 bar.
  • Oprogramowanie na PC dające szerokie możliwości raportowania i zapamiętywania metod

  • Rodzaje ekstraktorów

    Szybki ekstraktor ciśnieniowy jest dostępny w dwóch konfiguracjach: E-916 i E-914. One różnią się wielkością celek ekstrakcyjnych ( E-916 posiada celki do 40 ml a E-914 celki do 120 ml) a tym samym różnią się ilością próbek mogących być ekstrahowanych równocześnie.

  E-916 E-914
Ilość próbek 6 4
Cele ekstrakcyjne 10, 20, 40 ml 40, 80, 120 ml
Odbieralniki ekstraktu 60, 220, 240 ml
Mieszacz 2 lub 4 rozpuszczalniki


Tylko sześć kroków od przygotowania próbek do odzyskania ekstraktu ( odparowania)

1. Tradycyjne podanie próbek do celek ekstrakcyjnych za pomocą lejka dopasowanego do rozmiaru celki

2. Blok grzewczy jest wysunięty i celki ekstrakcyjne są załadowane do niego

3. Ekran ochronny aparatu zostaje zamknięty, celki są automatycznie uszczelnione i sześć próbek jest poddane ekstrakcji po wciśnięciu klawisza

4. Ekstrakt jest zbierany równocześnie w odbieralnikach i kompletne napełnione odbieralniki można wyciągnąć z jednostki ekstrakcyjnej

5. Odbieralniki z ekstraktem mogą być przeniesione bezpośrednio do równoległego odparowywacza Multivapor P-6.

6. Unikalny system uszczelnienia w aparacie P-6 gwarantuje pracę z odbieralnikami o pojemności 60, 220 i 240 ml. Kontaminacja krzyżowa jest wykluczona.





Dane techniczne

Wymiary 670x725x500 mm
Masa 90 kg
Mac zasilania max. 1750 W ( sześć próbek równocześnie)
Zasilanie 100…240 V, 50 …60 Hz
Zakres temperaturowy programowalny 50…200 st. C
Zakres ciśnień programowalny 50…150 bar
Podłączenie do gazu azot 5…10 bar, czystość 4.5…5.0
Mieszacz rozpuszczalników 4 porty
Przepływ pompy HPLC programowalny 0.01…50 ml/min
Rozmiar celek ekstrakcyjnych E-916: 10, 20, 40 ml
E-914: 40, 80, 120 ml
Wielkość odbieralników – butelek 60, 220, 240 ml
Rodzaj materiału w kontakcie z
rozpuszczalnikiem i próbką
EP, FFPM, PEEK, PTFE, metal, ceramika, szkło
Interface USB 2.0
Klasa ochrony IP 21
Zatwierdzenia CE, CSA
Oprogramowanie na PC tak
AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811
  Brochure Extraction System B-811 (pdf, 953,23Kb)

  1. 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem), ciepła, gorąca oraz ciągła.
  2. 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6 stanowiskowe.
  3. 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej. Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika – przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
  4. Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
  5. Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub w CELULOZOWEJ GILZIE.
  6. Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą wysokość.
  7. 3 kroki prowadzenia procesu:
    • ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
    • płukanie – programowanie czasu płukania,
    • suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie suszenia końcowego.
    Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
  8. Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
  9. Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze urządzenia.
  10. Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
  11. Gabaryty urządzenia: szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
  12. Moc 1250 W.
  13. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  14. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  15. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE
  Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)

EKSTRAKCJA SOXHLETA

DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 SOX

2 stanowiskowa
  E-816 SOX

6 stanowiskowa
  • Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
  • Położenie czujnika optycznego jest regulowane w zależności od wielkości próbki.
  • Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa wydajność i szybkość pracy urządzenia.
  • Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem intuicyjnych symboli.
  • Możliwość ręcznego ustawiania położenia próbek podczas grzania.
EKSTRAKCJA GORĄCA
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 HE

2 stanowiskowa
  E-816 HE

6 stanowiskowa
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.

Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie rozpuszczalnika, próbki i naczynia szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest przyśpieszany przez optymalizacje: czasu wymywania, objętości rozpuszczalnika i czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika pozostające w naczyniu pozwalają na szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik jest odparowywany, kondensowany, gromadzony i następnie odprowadzany do zbiornika z rozpuszczalnikiem do ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje usunięty.
  • Dostępna biblioteka rozpuszczalników
  • Automatycznie zdefiniowane parametry ekstrakcji, wymywania i suszenia
  • Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami grzania.
  • Najwyższa szczelność nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. W połączeniu z doskonałym systemem chłodzącym osiągany jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.


Copyright DONSERV © 2006-2008