Strona Główna Aktualności Nowości Kontakt Szukaj Praca Serwis28/04/2025  
 Katalog
Agregaty grzewczo chłodzące
Aparatura szklana QFV
Aktywność wody
Aparat rozcieńczeń
Autoklawy
Autosampler
Badanie tabletek
Biurety cyfrowe
Bomby ciśnieniowe
Czas żelowania
Chillery laboratoryjne
Chłodziarki przenośne
Chromatografia cieczowa
Chromatografia preparatywna
Cieplarki
Cieplarki CO2
Destylacja z parą wodną
Detektory
Dispenser automatyczny
Dylatometr
Ekstraktory firmy Buchi
Elektrody firmy SCHOTT
FT-NIR
Gęstościomierze
Grzejniki podczerwieni
Homogenizatory
Homogenizatory ultradzwiekowe
HPLC
Hydroliza tłuszczu
Inkubatory
Inkubatory CO2
Kalorymetry
Kjeldahl
Kolektor frakcji
Kolorymetry
Komory klimatyczne
Komory laminarne
Komparatory koloru
Koncentratory próżniowe
Konduktometry
Kontrolery próżni
Kriostaty laboratoryjne
Kruszarki
Lepkościomierz Hoepplera
Lepkość dynamiczna
Lepkość kinematyczna
Liczniki kolonii bakterii
Liofilizatory
Łaźnie wodne i olejowe
Ława grzewcza
Maszyny wytrzymałościowe
Meble laboratoryjne
Metoda Karl-Fischer
Miareczkowanie
Mieszadła magnetyczne
Młyny
Myjnie ultradzwiękowe
Napięcie powierzchniowe
NIR
Osmometry
Penetrometry
Palniki
pH-metry firmy Schott
Piece do mineralizacji
Piece wysokotemperat.
Piece szklane
Pojemniki Dewara
Polarymetry
Pompy próżniowe
Płyty grzejne
Prasy laboratoryjne
Próbniki powietrza
Przechowywanie w LN2
Reaktory ciśnieniowe
Refraktometry
Reometry
Sacharymetry
Sepacore
Skręcalność sprężyn
Skruber
Soxhlet
Spektroskopia NIR
Spektrofotometry UV-Vis
Sterylizatory
Stomachery
Suszarki próżniowe
Suszarki
Suszarki rozpyłowe
System odparowania
System reakcji
System zatężenia
System uzdatniania wody
Szafy chłodnicze
Temperatura filmu
Temperatura kroplenia
Temperatura topnienia
Termocyklery
Termomikser
Termostaty laboratoryjne
Titratory
Tlenomierze
Vicat-HDT
Wagi laboratoryjne
Wagosuszarki
Wirówki
Wiskozymetr kapilarny
Wyciągi laboratoryjne
Wyparki rotacyjne
Wytrząsarki
Zamrażarki niskotemperaturowe
Zestaw do mineralizacji
Zmywarki laboratoryjne
  Soxhlet
Soxhlet


Kliknij tutaj, pytaj nas o więcej informacji np. o ofertę

AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811
  Extraction System B-811 (pdf, 952,23Kb)
  1. 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem), ciepła, gorąca oraz ciągła.
  2. 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6 stanowiskowe.
  3. 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej. Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika – przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
  4. Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
  5. Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub w CELULOZOWEJ GILZIE.
  6. Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą wysokość.
  7. 3 kroki prowadzenia procesu:
    • ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
    • płukanie – programowanie czasu płukania,
    • suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie suszenia końcowego.
    Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
  8. Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
  9. Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze urządzenia.
  10. Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
  11. Gabaryty urządzenia: szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
  12. Moc 1250 W.
  13. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  14. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  15. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
JEDNOSTKA DO HYDROLIZY model B-411
  Hydrolysis Unit B-411 (pdf, 254,27kb)

  1. Zwarta, nowoczesna i funkcjonalna obudowa ze stali nierdzewnej, odporna na działanie kwasów towarzyszących procesowi hydrolizy w pracowni.
  2. 4 stanowiska do równoległego przeprowadzania hydrolizy próbek.
  3. Hydroliza w szklanych kolbach/ tubusach o pojemności min. 300 ml. Łatwy sposób obsługi i montażu kolb w statywie hydrolizera.
  4. Ogrzewanie kolb z próbkami za pomocą grzałek na podczerwień zapewniające szybkie i efektywne hydrolizowanie badanego materiału
  5. Regulacji mocy grzania w trakcie prowadzonej hydrolizy.
  6. Zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą w komorze urządzenia.
  7. Sączenie próbek po hydrolizie do naczyń szklanych ze spiekiem SCHOTT’a o pojemności 180 ml dających się bezpośrednio umieścić w komorze ekstraktora SOXHLETA B-811.
  8. Gabaryty urządzenia: szerokość 275 mm x wysokość 600 mm x głębokość 570 mm.
  9. Masa 13,5 kg.
  10. Moc grzewcza równa 1100W.
  11. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  12. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  13. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.


AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE
EKSTRAKCJA SOXHLETA

DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

  Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)

E-812 SOX

2 stanowiskowa
  E-816 SOX

6 stanowiskowa
  • Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
  • Położenie czujnika optycznego jest regulowane w zależności od wielkości próbki.
  • Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa wydajność i szybkość pracy urządzenia.
  • Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem intuicyjnych symboli.
  • Możliwość ręcznego ustawiania położenia próbek podczas grzania.
EKSTRAKCJA GORĄCA
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 HE

2 stanowiskowa
  E-816 HE

6 stanowiskowa
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.

Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie rozpuszczalnika, próbki i naczynia szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest przyśpieszany przez optymalizacje: czasu wymywania, objętości rozpuszczalnika i czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika pozostające w naczyniu pozwalają na szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik jest odparowywany, kondensowany, gromadzony i następnie odprowadzany do zbiornika z rozpuszczalnikiem do ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje usunięty.
  • Dostępna biblioteka rozpuszczalników
  • Automatycznie zdefiniowane parametry ekstrakcji, wymywania i suszenia
  • Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami grzania.
  • Najwyższa szczelność nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. W połączeniu z doskonałym systemem chłodzącym osiągany jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.


Copyright DONSERV © 2006-2008