SZYBKI EKSTRAKTOR CIŚNIENIOWY E-916, E-914 |
Brochure SpeedExtractor E-916, E-914 (pdf, 953,23Kb)
Szwajcarska firma Buchi pionier w zakresie aparatury laboratoryjnej oferuje szybki ekstraktor ciśnieniowy, niespotykany dotąd ekstraktor typ E-916 i E-914 do ekstrakcji równoległej, pozwalający wyekstrahować w tym samym czasie sześć prób - w 20 minut. Aparat łączy cechy wysokiej wydajności i ekologiczności.
Ekstraktor jest w pełni zautomatyzowany, po wciśnięciu przycisku Start poszczególne kroki ekstrakcji odbywają się pod kontrolą programu sterującego.
Zalety aparatu do szybkiej ekstrakcji ciśnieniowej
- niespotykana szybkość ekstrakcji:6 próbek w 20 minut, 96 próbek w ciągu dnia pracy
- niski koszt analiz: 5..200 ml rozpuszczalnika na próbkę
- wysoki poziom automatyzacji redukujący pracę laboranta i gwarantujący wysoki poziom bezpieczeństwa
- zintegrowany proces przemywania eliminujący uciążliwe mycie
- unikalna wielozadaniowość aparatu w relacji do objętości ( próbki o objętości 10…200 ml, objętość odbieralników 60, 220, 240 ml ) i różnorodności analizowanych próbek i parametrów ekstrakcji ( 50…200 st. C, 50 …150 bar.
- Oprogramowanie na PC dające szerokie możliwości raportowania i zapamiętywania metod
Rodzaje ekstraktorów
Szybki ekstraktor ciśnieniowy jest dostępny w dwóch konfiguracjach: E-916 i E-914. One różnią się wielkością celek ekstrakcyjnych ( E-916 posiada celki do 40 ml a E-914 celki do 120 ml) a tym samym różnią się ilością próbek mogących być ekstrahowanych równocześnie.
|
|
|
E-916 |
E-914 |
Ilość próbek |
6 |
4 |
Cele ekstrakcyjne |
10, 20, 40 ml |
40, 80, 120 ml |
Odbieralniki ekstraktu |
60, 220, 240 ml |
Mieszacz |
2 lub 4 rozpuszczalniki |
Tylko sześć kroków od przygotowania próbek do odzyskania ekstraktu ( odparowania)
1. Tradycyjne podanie próbek do celek ekstrakcyjnych za pomocą lejka dopasowanego do rozmiaru celki
|
 |
2. Blok grzewczy jest wysunięty i celki ekstrakcyjne są załadowane do niego
|
 |
3. Ekran ochronny aparatu zostaje zamknięty, celki są automatycznie uszczelnione i sześć próbek jest poddane ekstrakcji po wciśnięciu klawisza
|
 |
4. Ekstrakt jest zbierany równocześnie w odbieralnikach i kompletne napełnione odbieralniki można wyciągnąć z jednostki ekstrakcyjnej
|
 |
5. Odbieralniki z ekstraktem mogą być przeniesione bezpośrednio do równoległego odparowywacza Multivapor P-6.
|
 |
6. Unikalny system uszczelnienia w aparacie P-6 gwarantuje pracę z odbieralnikami o pojemności 60, 220 i 240 ml. Kontaminacja krzyżowa jest wykluczona.
|
 |
Dane techniczne
Wymiary |
670x725x500 mm |
Masa |
90 kg |
Mac zasilania max. |
1750 W ( sześć próbek równocześnie) |
Zasilanie |
100…240 V, 50 …60 Hz |
Zakres temperaturowy |
programowalny 50…200 st. C |
Zakres ciśnień |
programowalny 50…150 bar |
Podłączenie do gazu |
azot 5…10 bar, czystość 4.5…5.0 |
Mieszacz rozpuszczalników |
4 porty |
Przepływ pompy HPLC |
programowalny 0.01…50 ml/min |
Rozmiar celek ekstrakcyjnych |
E-916: 10, 20, 40 ml
E-914: 40, 80, 120 ml |
Wielkość odbieralników – butelek |
60, 220, 240 ml |
Rodzaj materiału w kontakcie z
rozpuszczalnikiem i próbką |
EP, FFPM, PEEK, PTFE, metal, ceramika, szkło |
Interface |
USB 2.0 |
Klasa ochrony |
IP 21 |
Zatwierdzenia |
CE, CSA |
Oprogramowanie na PC |
tak |
|
|
AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811 |
Brochure Extraction System B-811 (pdf, 953,23Kb)
- 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem),
ciepła, gorąca oraz ciągła.
- 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6
stanowiskowe.
- 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej.
Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku
ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie
z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany
związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika –
przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
- Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
- Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub
w CELULOZOWEJ GILZIE.
- Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą
wysokość.
- 3 kroki prowadzenia procesu:
- ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
- płukanie – programowanie czasu płukania,
- suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie
suszenia końcowego.
Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem
ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
- Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
- Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym
elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze
urządzenia.
- Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
- Gabaryty urządzenia:
szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
- Moc 1250 W.
- Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
- Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
- W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
|
|
|
AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE |
Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)
EKSTRAKCJA SOXHLETA DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:
E-812 SOX
 2 stanowiskowa | E-816 SOX
 6 stanowiskowa |
|
- Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez
nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
- Położenie czujnika optycznego jest regulowane
w zależności od wielkości próbki.
- Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa
wydajność i szybkość pracy urządzenia.
|  |
- Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem
intuicyjnych symboli.
- Możliwość ręcznego ustawiania położenia
próbek podczas grzania.
|  |
EKSTRAKCJA GORĄCA |
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:
E-812 HE
 2 stanowiskowa |
E-816 HE
 6 stanowiskowa |
|
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem
całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z
eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi
być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak
czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce
można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję
metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.
Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie
rozpuszczalnika, próbki i naczynia
szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana
świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest
przyśpieszany przez optymalizacje: czasu
wymywania, objętości rozpuszczalnika i
czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika
pozostające w naczyniu pozwalają na
szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik
jest odparowywany, kondensowany,
gromadzony i następnie odprowadzany do
zbiornika z rozpuszczalnikiem do
ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli
osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje
usunięty.
|  |
- Dostępna biblioteka rozpuszczalników
- Automatycznie zdefiniowane parametry
ekstrakcji, wymywania i suszenia
|  |
- Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel
grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami
grzania.
|  |
- Najwyższa szczelność nawet w najbardziej
ekstremalnych warunkach. W połączeniu z
doskonałym systemem chłodzącym osiągany
jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.
|  |
|