Ekstraktory
Dodane przez admin dnia
Ekstrakcja tłuszczu i innych związków
Kliknij tutaj, pytaj nas o więcej informacji np. o ofertę

SZYBKI EKSTRAKTOR CIŚNIENIOWY E-916, E-914
  Brochure SpeedExtractor E-916, E-914 (pdf, 953,23Kb)

Szwajcarska firma Buchi pionier w zakresie aparatury laboratoryjnej oferuje szybki ekstraktor ciśnieniowy, niespotykany dotąd ekstraktor typ E-916 i E-914 do ekstrakcji równoległej, pozwalający wyekstrahować w tym samym czasie sześć prób - w 20 minut. Aparat łączy cechy wysokiej wydajności i ekologiczności. Ekstraktor jest w pełni zautomatyzowany, po wciśnięciu przycisku Start poszczególne kroki ekstrakcji odbywają się pod kontrolą programu sterującego.

Zalety aparatu do szybkiej ekstrakcji ciśnieniowej
  • niespotykana szybkość ekstrakcji:6 próbek w 20 minut, 96 próbek w ciągu dnia pracy
  • niski koszt analiz: 5..200 ml rozpuszczalnika na próbkę
  • wysoki poziom automatyzacji redukujący pracę laboranta i gwarantujący wysoki poziom bezpieczeństwa
  • zintegrowany proces przemywania eliminujący uciążliwe mycie
  • unikalna wielozadaniowość aparatu w relacji do objętości ( próbki o objętości 10…200 ml, objętość odbieralników 60, 220, 240 ml ) i różnorodności analizowanych próbek i parametrów ekstrakcji ( 50…200 st. C, 50 …150 bar.
  • Oprogramowanie na PC dające szerokie możliwości raportowania i zapamiętywania metod

  • Rodzaje ekstraktorów

    Szybki ekstraktor ciśnieniowy jest dostępny w dwóch konfiguracjach: E-916 i E-914. One różnią się wielkością celek ekstrakcyjnych ( E-916 posiada celki do 40 ml a E-914 celki do 120 ml) a tym samym różnią się ilością próbek mogących być ekstrahowanych równocześnie.

  E-916 E-914
Ilość próbek 6 4
Cele ekstrakcyjne 10, 20, 40 ml 40, 80, 120 ml
Odbieralniki ekstraktu 60, 220, 240 ml
Mieszacz 2 lub 4 rozpuszczalniki


Tylko sześć kroków od przygotowania próbek do odzyskania ekstraktu ( odparowania)

1. Tradycyjne podanie próbek do celek ekstrakcyjnych za pomocą lejka dopasowanego do rozmiaru celki

2. Blok grzewczy jest wysunięty i celki ekstrakcyjne są załadowane do niego

3. Ekran ochronny aparatu zostaje zamknięty, celki są automatycznie uszczelnione i sześć próbek jest poddane ekstrakcji po wciśnięciu klawisza

4. Ekstrakt jest zbierany równocześnie w odbieralnikach i kompletne napełnione odbieralniki można wyciągnąć z jednostki ekstrakcyjnej

5. Odbieralniki z ekstraktem mogą być przeniesione bezpośrednio do równoległego odparowywacza Multivapor P-6.

6. Unikalny system uszczelnienia w aparacie P-6 gwarantuje pracę z odbieralnikami o pojemności 60, 220 i 240 ml. Kontaminacja krzyżowa jest wykluczona.





Dane techniczne

Wymiary 670x725x500 mm
Masa 90 kg
Mac zasilania max. 1750 W ( sześć próbek równocześnie)
Zasilanie 100…240 V, 50 …60 Hz
Zakres temperaturowy programowalny 50…200 st. C
Zakres ciśnień programowalny 50…150 bar
Podłączenie do gazu azot 5…10 bar, czystość 4.5…5.0
Mieszacz rozpuszczalników 4 porty
Przepływ pompy HPLC programowalny 0.01…50 ml/min
Rozmiar celek ekstrakcyjnych E-916: 10, 20, 40 ml
E-914: 40, 80, 120 ml
Wielkość odbieralników – butelek 60, 220, 240 ml
Rodzaj materiału w kontakcie z
rozpuszczalnikiem i próbką
EP, FFPM, PEEK, PTFE, metal, ceramika, szkło
Interface USB 2.0
Klasa ochrony IP 21
Zatwierdzenia CE, CSA
Oprogramowanie na PC tak
AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811
  Brochure Extraction System B-811 (pdf, 953,23Kb)

  1. 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem), ciepła, gorąca oraz ciągła.
  2. 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6 stanowiskowe.
  3. 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej. Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika – przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
  4. Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
  5. Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub w CELULOZOWEJ GILZIE.
  6. Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą wysokość.
  7. 3 kroki prowadzenia procesu:
    • ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
    • płukanie – programowanie czasu płukania,
    • suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie suszenia końcowego.
    Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
  8. Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
  9. Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze urządzenia.
  10. Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
  11. Gabaryty urządzenia: szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
  12. Moc 1250 W.
  13. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  14. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  15. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE
  Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)

EKSTRAKCJA SOXHLETA

DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 SOX

2 stanowiskowa
  E-816 SOX

6 stanowiskowa
  • Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
  • Położenie czujnika optycznego jest regulowane w zależności od wielkości próbki.
  • Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa wydajność i szybkość pracy urządzenia.
  • Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem intuicyjnych symboli.
  • Możliwość ręcznego ustawiania położenia próbek podczas grzania.
EKSTRAKCJA GORĄCA
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 HE

2 stanowiskowa
  E-816 HE

6 stanowiskowa
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.

Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie rozpuszczalnika, próbki i naczynia szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest przyśpieszany przez optymalizacje: czasu wymywania, objętości rozpuszczalnika i czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika pozostające w naczyniu pozwalają na szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik jest odparowywany, kondensowany, gromadzony i następnie odprowadzany do zbiornika z rozpuszczalnikiem do ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje usunięty.
  • Dostępna biblioteka rozpuszczalników
  • Automatycznie zdefiniowane parametry ekstrakcji, wymywania i suszenia
  • Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami grzania.
  • Najwyższa szczelność nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. W połączeniu z doskonałym systemem chłodzącym osiągany jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.