AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811 |
Extraction System B-811 (pdf, 952,23Kb) |
|
- 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem),
ciepła, gorąca oraz ciągła.
- 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6
stanowiskowe.
- 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej.
Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku
ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie
z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany
związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika –
przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
- Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
- Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub
w CELULOZOWEJ GILZIE.
- Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą
wysokość.
- 3 kroki prowadzenia procesu:
- ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
- płukanie – programowanie czasu płukania,
- suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie
suszenia końcowego.
Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem
ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
- Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
- Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym
elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze
urządzenia.
- Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
- Gabaryty urządzenia:
szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
- Moc 1250 W.
- Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
- Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
- W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
|
|
JEDNOSTKA DO HYDROLIZY model B-411 |
Hydrolysis Unit B-411 (pdf, 254,27kb)
- Zwarta, nowoczesna i funkcjonalna obudowa ze stali nierdzewnej, odporna na działanie kwasów towarzyszących procesowi hydrolizy
w pracowni.
- 4 stanowiska do równoległego przeprowadzania hydrolizy próbek.
- Hydroliza w szklanych kolbach/ tubusach o pojemności min. 300 ml.
Łatwy sposób obsługi i montażu kolb w statywie hydrolizera.
- Ogrzewanie kolb z próbkami za pomocą grzałek na podczerwień
zapewniające szybkie i efektywne hydrolizowanie badanego materiału
- Regulacji mocy grzania w trakcie prowadzonej hydrolizy.
- Zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą w komorze
urządzenia.
- Sączenie próbek po hydrolizie do naczyń szklanych ze spiekiem
SCHOTT’a o pojemności 180 ml dających się bezpośrednio umieścić
w komorze ekstraktora SOXHLETA B-811.
- Gabaryty urządzenia:
szerokość 275 mm x wysokość 600 mm x głębokość 570 mm.
- Masa 13,5 kg.
- Moc grzewcza równa 1100W.
- Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
- Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji
urządzenia.
- W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
|
|
|
AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE |
EKSTRAKCJA SOXHLETA DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności: Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)
E-812 SOX
 2 stanowiskowa | E-816 SOX
 6 stanowiskowa |
|
- Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez
nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
- Położenie czujnika optycznego jest regulowane
w zależności od wielkości próbki.
- Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa
wydajność i szybkość pracy urządzenia.
|  |
- Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem
intuicyjnych symboli.
- Możliwość ręcznego ustawiania położenia
próbek podczas grzania.
|  |
EKSTRAKCJA GORĄCA
|
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:
E-812 HE
 2 stanowiskowa |
E-816 HE
 6 stanowiskowa |
|
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem
całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z
eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi
być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak
czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce
można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję
metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.
Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie
rozpuszczalnika, próbki i naczynia
szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana
świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest
przyśpieszany przez optymalizacje: czasu
wymywania, objętości rozpuszczalnika i
czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika
pozostające w naczyniu pozwalają na
szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik
jest odparowywany, kondensowany,
gromadzony i następnie odprowadzany do
zbiornika z rozpuszczalnikiem do
ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli
osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje
usunięty.
|  |
- Dostępna biblioteka rozpuszczalników
- Automatycznie zdefiniowane parametry
ekstrakcji, wymywania i suszenia
|  |
- Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel
grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami
grzania.
|  |
- Najwyższa szczelność nawet w najbardziej
ekstremalnych warunkach. W połączeniu z
doskonałym systemem chłodzącym osiągany
jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.
|  |
|