Soxhlet
Dodane przez admin dnia
Soxhlet


Kliknij tutaj, pytaj nas o więcej informacji np. o ofertę

AUTOMATYCZNY UNIWERSALNY EKSTRAKTOR model B-811
  Extraction System B-811 (pdf, 952,23Kb)
  1. 4 sposoby prowadzenia ekstrakcji: w tym ekstrakcja standardowa SOXHLETA (cykliczne wypłukiwanie zimnym rozpuszczalnikiem), ciepła, gorąca oraz ciągła.
  2. 4 niezależnie działające stanowiska ekstrakcyjne z oddzielnymi grzałkami dla każdego. Dostępne rozwiązania 2 i 6 stanowiskowe.
  3. 2 działające niezależnie systemy grzania dla każdego stanowiska/ kolumny ekstrakcyjnej. Oddzielne grzanie rozpuszczalnika w strefie dolnej oraz na kolumnie ekstrakcyjnej z umieszczoną próbką – w przypadku ekstrakcji metodą SOXHLETA kolumna ekstrakcyjna nie jest ogrzewana – skraplany na chłodnicy rozpuszczalnik zgodnie z metodą i zasadą konstrukcji kolumny SOXHLETA w sposób cykliczny, zalewa próbkę i wymywa z niej ekstrahowany związek (np. tłuszcz). Zalewanie próbki w każdym kolejnym cyklu jest realizowane zawsze świeżą porcją rozpuszczalnika – przyspiesza to proces ekstrakcji i zwiększa efektywność wypłukiwania ekstrahowanej substancji z próbki.
  4. Możliwość stosowania rozpuszczalników o maksymalnej temperaturze wrzenia powyżej 130oC.
  5. Próbka przeznaczona do ekstrakcji może być umieszczona w UNIWERSALNYM NACZYNKU ze spiekiem SCHOTTA lub w CELULOZOWEJ GILZIE.
  6. Regulowany poziom zalewania próbki rozpuszczalnikiem. Fotooptyczny czujnik poziomu zalania próbki na wymaganą wysokość.
  7. 3 kroki prowadzenia procesu:
    • ekstrakcja – programowanie czasu jej trwania lub ilości cyklicznych przelewów do jej zakończenia,
    • płukanie – programowanie czasu płukania,
    • suszenie – programowanie czasu i intensywności suszenia – możliwość podziału tego etapu na podetapy – stopniowanie suszenia końcowego.
    Możliwość wprowadzenia gazu obojętnego w trakcie procesu, np. AZOTU z BUTLI w celu ochrony przed utlenianiem ekstra chowanego materiału, szczególnie ważna funkcja podczas końcowego suszenia.
  8. Odbieranie wypłukiwanego związku (np. tłuszczu) do naczyń ekstrakcyjnych, szklanych o pojemności 150 ml.
  9. Pełna automatyzacja i kontrola przebiegu procesu w aparacie dla każdej KOLUMNY SOXHLETA będącej składowym elementem każdego stanowiska roboczego ekstraktora. Aktywne systemy informacji o przypadkowych błędach w obsłudze urządzenia.
  10. Bezpośrednia współpraca z systemem do wstępnej hydrolizy próbki B-411.
  11. Gabaryty urządzenia: szerokość 690 mm x wysokość 980 mm x głębokość 290 mm.
  12. Moc 1250 W.
  13. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  14. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  15. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.
JEDNOSTKA DO HYDROLIZY model B-411
  Hydrolysis Unit B-411 (pdf, 254,27kb)

  1. Zwarta, nowoczesna i funkcjonalna obudowa ze stali nierdzewnej, odporna na działanie kwasów towarzyszących procesowi hydrolizy w pracowni.
  2. 4 stanowiska do równoległego przeprowadzania hydrolizy próbek.
  3. Hydroliza w szklanych kolbach/ tubusach o pojemności min. 300 ml. Łatwy sposób obsługi i montażu kolb w statywie hydrolizera.
  4. Ogrzewanie kolb z próbkami za pomocą grzałek na podczerwień zapewniające szybkie i efektywne hydrolizowanie badanego materiału
  5. Regulacji mocy grzania w trakcie prowadzonej hydrolizy.
  6. Zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą w komorze urządzenia.
  7. Sączenie próbek po hydrolizie do naczyń szklanych ze spiekiem SCHOTT’a o pojemności 180 ml dających się bezpośrednio umieścić w komorze ekstraktora SOXHLETA B-811.
  8. Gabaryty urządzenia: szerokość 275 mm x wysokość 600 mm x głębokość 570 mm.
  9. Masa 13,5 kg.
  10. Moc grzewcza równa 1100W.
  11. Zasilanie 220 - 230 V/ 50 - 60 Hz.
  12. Uruchomienie i przeszkolenie w zakresie obsługi i eksploatacji urządzenia.
  13. W dostawie instrukcja obsługi w języku polskim oraz w oryginale.


AUTOMATYCZNE EKSTRAKTORY metodą SOXHLETA E-812/816 SOX oraz metodą ekstrakcji gorącej E-812/E-816 HE
EKSTRAKCJA SOXHLETA

DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

  Brochure Extraction Solution (pdf, 2,23Mb)

E-812 SOX

2 stanowiskowa
  E-816 SOX

6 stanowiskowa
  • Monitoring cyklu i czasu pozwala na pracę bez nadzoru i zapewnia najlepszą powtarzalność.
  • Położenie czujnika optycznego jest regulowane w zależności od wielkości próbki.
  • Dopasowanie do wielkości próbki zwiększa wydajność i szybkość pracy urządzenia.
  • Jasne komunikaty na wyświetlaczu z użyciem intuicyjnych symboli.
  • Możliwość ręcznego ustawiania położenia próbek podczas grzania.
EKSTRAKCJA GORĄCA
DOSTĘPNE SĄ DWIE OPCJE
w zależności od wymaganej wydajności:

E-812 HE

2 stanowiskowa
  E-816 HE

6 stanowiskowa
Oznaczanie analitu np. tłuszczu surowego jest pomiarem całkowitej zawartości oleju lub tłuszczu, po ekstrakcji z eterem dietylowym lub innym rozpuszczalnikiem.
Hydroliza poprzedzająca ekstrakcję nie zawsze musi być przeprowadzana. Dotyczy to takich próbek jak czipsy czy majonez.
Kiedy tłuszcz nie jest związany chemicznie w próbce można przeprowadzić bezpośrednią ekstrakcję metodą Randalla, Goldfisha lub Soxhleta.

Ekstrakcja
pierwszy krok – podgrzanie rozpuszczalnika, próbki i naczynia szklanego.
Wymywanie
Gilza szklana lub papierowa z próbką jest przemywana świeżym rozpuszczalnikiem. Proces jest przyśpieszany przez optymalizacje: czasu wymywania, objętości rozpuszczalnika i czasu suszenia, do około 35 minut.
Suszenie
Niewielkie ilości rozpuszczalnika pozostające w naczyniu pozwalają na szybkie osuszanie próbki. Rozpuszczalnik jest odparowywany, kondensowany, gromadzony i następnie odprowadzany do zbiornika z rozpuszczalnikiem do ponownego użycia. Ekstrakt jest powoli osuszany kiedy rozpuszczalnik zostaje usunięty.
  • Dostępna biblioteka rozpuszczalników
  • Automatycznie zdefiniowane parametry ekstrakcji, wymywania i suszenia
  • Najnowocześniejszy typ grzania: jeden panel grzewczy z indywidualnie regulowanymi źródłami grzania.
  • Najwyższa szczelność nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. W połączeniu z doskonałym systemem chłodzącym osiągany jest ponad 90% odzysk rozpuszczalnika.